Rezumat Nr 1, 2021

 

Rodoljub Etinski, Rolul productiv al Obiectului şi Scopului în Interpretarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

Rezumat:  Câteva concepte, importante pentru jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, au pornit de la obiectul și scopul Convenției Europene a Drepturilor Omului sau de la obiectul și/sau scopul articolelor sale. Obiectul și scopul au două funcții interpretative principale: controlul asupra corectitudinii interpretării și înlocuirea textului scris absent cu un conținut nescris, subînțeles. A doua funcție nu înseamnă o supraîncărcare abuzivă a textului, ci umplerea golurilor din text inevitabile într-un tratat legislativ.

Cuvinte cheie: obiect și scop, interpretare, drepturile omului

 

Emil Moise, Consimțământul copilului, un instrument folosit pentru a diminua pedeapsa violatorilor. O practică discriminatorie, preluată în prevederi legale neconstituționale

Rezumat: Articolul analizează practica instanțelor de judecată și a parchetelor din România și aplicarea legislației penale și civile pentru a stabili în ce măsură sunt protejați copiii împotriva abuzurilor sexuale. Întrucât în Noul Cod penal, reglementarea infracțiunii de „act sexual cu un minor” face referire explicită și la copiii cu vârsta sub 14 ani, magistrații sunt ținuți de prevederile legale să ia în considerare consimțământul copilului, victimă a abuzului sexual. Or, luarea în considerare a consimțământului unor copii sub 14 ani, victime, în condițiile în care Noul Cod penal acceptă lipsa de discernământ a făptuitorilor, creează o situație de discriminare. Interesul superior al copilului impune eliminarea acestui tratament discriminatoriu. Articolul propune sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sesizarea Curții Constituționale de către părțile aflate într-un proces de act sexual cu un minor sau sesizarea Avocatului Poporului cu privire la caracterul discriminatoriu al reglementării infracțiunii de „act sexual cu un minor”. O altă soluție este cea care funcționează în alte țări, precum Marea Britanie și Franța, ca actul sexual cu un minor să fie incriminat ca infracțiune de viol.

Cuvinte cheie: act sexual cu un minor, viol, abuz sexual, discriminare, discernământ, magistrați, Noul Cod penal